بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ
إِنَّا أَعْطَيْناكَ الْكَوْثَرَ (1)
فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَ انْحَرْ (2)
إِنَّ شانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ (3)
-------------------------------------------------
نکته ها:
1-" فاطمه (ع)" و" كوثر"
" كوثر" يك معنى جامع و وسيع دارد، و آن" خير كثير و فراوان" است، و مصاديق آن زياد است، ولى بسيارى از بزرگان علماى شيعه يكى از روشنترين مصداقهاى آن را وجود مبارك" فاطمه زهرا" (سلام اللَّه عليها) دانستهاند، چرا كه شان نزول آيه مىگويد: آنها پيغمبر اكرم ص را متهم مىكردند كه بلا عقب است، قرآن ضمن نفى سخن آنها مىگويد:" ما به تو كوثر داديم".
از اين تعبير استنباط مىشود كه اين" خير كثير" همان فاطمه زهرا ع است، زيرا نسل ...
و ذريه پيامبر ص به وسيله همين دختر گرامى در جهان انتشار يافت نسلى كه نه تنها فرزندان جسمانى پيغمبر بودند، بلكه آئين او و تمام ارزشهاىاسلام را حفظ كردند، و به آيندگان ابلاغ نمودند.
2- اعجاز اين سوره
اين سوره در حقيقت سه پيشگويى بزرگ در بردارد: از يك سو اعطاء خير كثير را به پيغمبر نويد مىدهد (گر چه" اعطينا" به صورت فعل ماضى است، ولى ممكن است از قبيل مضارع مسلم باشد كه در شكل ماضى بيانشده) و اين خير كثير تمام پيروزيها و موفقيتهايى را كه بعدا نصيب پيغمبر اكرم ص شد، به هنگام نزول اين سوره در مكه قابل پيشبينى نبود، شامل مىشود.
از سوى ديگر خبر مىدهد كه پيغمبر ص بلا عقب نخواهد بود، بلكه نسل و دودمان او به طور فراوان در جهان وجود خواهند داشت.
از سوى سوم خبر مىدهد كه دشمنان او ابتر و بلا عقب خواهند بود، اين پيشگويى نيز تحقق يافت، و چنان دشمنانش تار و مار شدند كه امروز اثرى از آنها باقى نمانده است، در حالى كه طوائفى همچون" بنى اميه" و" بنى عباس" كه به مقابله با پيغمبر ص و فرزندان او برخاستند روزى آن قدر جمعيت داشتند كه فاميل و فرزندان آنها قابل شماره نبود، ولى امروز اگر هم چيزى از آنها باقى مانده باشد هرگز شناخته نيست.
3- ضمير جمع در باره خدا براى چيست؟
قابل توجه اينكه در اينجا و در آيات فراوان ديگرى از قرآن مجيد خداوند با صيغه" متكلم مع الغير" از خود ياد مىكند مىفرمايد:" ما" كوثر را به تو عطا كرديم! اين تعبير و مانند آن براى بيان عظمت و قدرت است، زيرا بزرگان هنگامى كه از خود سخن مىگويند نه فقط از خود كه از مامورانشان نيز خبر مىدهند، و اين كنايه از قدرت و عظمت و وجود فرمانبردارانى در مقابل اوامر است.
:: برچسبها:
سوره,کوثر,آیات,قرآن,نکته,فاطمه,ابتر,رب